Kinderen groeien. Bij de een gaat dat geleidelijk, anderen schieten rond hun puberteit ineens razendsnel de lucht in. Tijdens zo’n groeispurt is het lichaam van een kind extra gevoelig voor blessures. Zeker als zij veel sporten! Daarom organiseren wij op donderdag 13 oktober 2022 een congres over sportende kinderen en groei gerelateerde blessures. 

Programma

08.45 uur Registratie deelnemers

09.30 uur Opening door dagvoorzitter Robert van Cingel

09.40 uur Groei en (top)sport: Karin Thijs

10.30 uur Werpelleboog en turnpols: Denise Eygendaal

11.20 uur Pauze

11.40 uur Hielpijn en andere voetklachten: Jolanda de Poorter

12.30 uur Lunch

13.20 uur Pijnlijke knieën: Henk van der Hoeven

14.10 uur Heup- en bekkenproblemen bij jonge sporters: Rintje Agricola

15.00 uur Pauze

15.20 uur Omgaan met ouders van sportende kinderen: Tom Teulingkx en Marc Geenen

16.10 uur Einde programma met een borrel

Datum

Donderdag 13 oktober 2022

Locatie

FIGI theater in Zeist

Accreditatie

KNGF: 5 punten (algemeen, sport en kinderfysiotherapie)
Keurmerk Fysiotherapie: 5 punten
VSG (sportartsen): 5 punten

Kosten

€250,- ex BTW

Inclusief het boek

Sprekers

Karin Thijs

Groei en (top)sport

Tijdens de groeispurt groeien de botten sneller dan de pezen en spieren. Dit maakt het lichaam van een tiener gevoelig voor blessures. Zeker als zij veel sporten. Hoe bepaal je welke belasting je oplegt aan sportende kinderen? Wat kun je preventief doen, bijvoorbeeld door middel van krachttraining? We vragen het aan Karin Thijs, sportarts bij de KNVB.

Rintje Agricola

Heup- en bekkenproblemen bij jonge sporters

Welke heup- en bekkenproblemen zien we bij jonge sporters? Orthopeed Rintje Agricola geeft een overzicht van de meest voorkomende klachten, zoals heupdysplasie, impingement, liesklachten, de ziekte van Pertes en epifysiolyse.

Jolanda de Poorter

Hielpijn en andere voetklachten

Als kinderen klagen over pijn rond de hiel die tijdens het sporten erger wordt dan is de kans groot dat hij of zij last heeft van Morbus Sever (apophysitis calcanei). Tijdens deze les verdiepen we ons in de symptomen, het stellen van de diagnose en de behandeling van deze blessure die vaak ontstaat in het begin van de groeispurt. Ook gaan we in op andere voetklachten bij opgroeiende kinderen zoals tarsale coalitie, pijn op het os naviculare (bv M. Kohler), en pijn ter hoogte van de metatarsalia (bv M. Freiburg).

Henk van der Hoeven

Pijnlijke knieën

Sportende kinderen met pijnlijke knieën? Grote kans dat het gaat om een overbelastingsblessure zoals Osgood Schlatter of M. Sinding Larson Johansson. Hoewel de pijnlocatie een beetje verschilt lijken de twee aandoeningen veel op elkaar en kunnen ze ook samen voorkomen. Hoe wordt de diagnose gesteld en welke behandelmogelijkheden zijn er? Bij welke sporten kun je dit verwachten en hoe moet het kind zijn sportactiviteit aanpassen om terugkerende klachten te voorkomen. Ook andere problemen als patellofemorale klachten en osteochondritis dissecans worden besproken.

Denise Eygendaal

Werpelleboog en turnpols

Tijdens deze les staan we stil bij een aantal elleboog- en polsblessures. Zoals de litte legeau elbow (werpelleboog): een overbelastingblessure die vooral gezien wordt bij kinderen die een werpsport beoefenen. Of de ziekte van Panner: een kraakbeenaandoening die in 40% van de gevallen leidt tot einde carrière bij jonge topsporters. Ook kijken we naar de behandelmogelijkheden van polsklachten bij jonge sporters, zoals de gymnast wrist (turnpols).

Tom Teulingkx

Omgaan met ouders van sportende kinderen

Bij de behandeling van kinderen met een blessure heb je als therapeut vaak ook te maken met de ouders en/of begeleiders van het kind. Van overbezorgde moeders tot ongeduldige vaders die eisen dat hun kind weer hersteld is voordat de competitie begint! Sportarts Tom Teulingkx en wetenschapsjournalist Marc Geenen schreven een boek over alles wat ouders van sportende kinderen moeten weten.

Kosten

De kosten voor deelname aan het congres bedragen €250,- per persoon (excl. BTW).

Gratis boek

Alle deelnemers ontvangen tijdens het congres een exemplaar van het boek Sportouders, geschreven door de Vlaamse sportarts Tom Teulingkx en wetenschapsjournalist Marc Geenen. Een boek vol met jeugdervaringen van oud topsporters en praktische tips voor ouders, grootouders én jeugdsportbegeleiders over alles wat je moet weten van sportende kinderen.

Accreditatie

KNGF registers: algemeen, sport en kinderfysiotherapie: 5 punten
Keurmerk Fysiotherapie 5 punten
VSG (sportartsen): 5 punten