Op vrijdag 1 oktober 2021 organiseerden wij een congres over Return to Sport. Aan de hand van 5 veel voorkomende sportblessures gingen de sprekers in op de vraag: wanneer kun je de patiënt weer veilig ‘het veld’ in laten gaan? Dit congres is nu ook online beschikbaar. 

Programma

Het programma bestaat uit 5 presentaties van een uur:

  • Enkel: Evert Verhagen
  • Achilles- en patellapees: Hans Zwerver
  • Voorste Kruisband Revalidatie: Alli Gokeler
  • Hamstring: Guus Reurink
  • Lies: Adam Weir

Je kunt het congres online terugkijken waar en wanneer het jou uitkomt.

Accreditatie

KNGF: 5 punten
Keurmerk: 5 punten

Kosten

€150,-  excl. BTW

Sprekers

Guus Reurink

Hamstring

Tijdens deze presentatie kijken we naar de behandeling en beslissingen voor sporthervatting bij acute hamstring blessures. Kun je aan het begin van het revalidatietraject al een voorspelling doen over de tijd tot RTP? Wanneer is het veilig om de atleet weer te laten sporten? Guus Reurink, sportarts bij Ajax, neemt je mee in de praktijk en evidentie omtrent RTP na een hamstringblessure.

Hans Zwerver

Achilles- en Patellapees

Tendinopathieën ontstaan vaak over een langere periode. De terugkeer naar sport volgt ook op een geleidelijke schaal. Welke fases onderscheiden we bij het herstel na peesletsel? Moet je belasten of ontlasten? Hans Zwerver (sportarts en hoogleraar sportgeneeskunde) gaat in op de behandeling en terugkeer naar sport bij achilles- en patellapees blessures, waar recent nieuwe richtlijnen over zijn verschenen.

Alli Gokeler

Voorste Kruisband Revalidatie

Alli Gokeler is sportfysiotherapeut. Zijn specialisme: Het gebruik van kennis vergaard door middel van motorisch onderzoek om de effectiviteit van secundaire ACL-blessurepreventiemaatregelen te verhogen en om sporters van blessures terug te laten keren zonder prestatieverlies. Toekomstige revalidatie volgens deze principes met als doel om herblessure te voorkomen en beginnende osteoartritis te verminderen of uit te stellen.

Evert Verhagen

Enkel

Met bijna 500 duizend gevallen per jaar is lateraal enkelbandletsel een van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. Het risico op herhaald letsel is bovendien groot. Evert Verhagen (bewegingswetenschapper en hoogleraar epidemiologie op het gebied van sport, bewegen en gezondheid) deed onderzoek naar de preventie van enkelverstuikingen binnen de sport. Deze presentatie gaat over de behandeling en revalidatie na acuut enkelletsel en bij functionele instabiliteit. Ook de vraag wat een sporter kan doen om recidief letsel te voorkomen komt aan bod.

Adam Weir

Lies

Acute liesblessures komen vaak voor bij sporters die veel moeten trappen, wenden en keren. De achtergrond van liesblessures is vaak complex. Zo ook de terugkeer naar sport. In Qatar werd bij het internationaal erkende liescentrum een evidence-based return-to-sport protocol ontwikkeld om sporters zo goed en zo snel mogelijk terug te krijgen naar hun gewenste sportactiviteiten en sportniveau. Ook werd er onderzoek gedaan naar de besluitvorming rondom Return to Play. Sportarts Adam Weir (mede auteur van het protocol) zal tijdens deze presentatie het protocol toelichten en ervaringen uit de praktijk delen.