Peesproblemen ontstaan vaak over een langere periode. Het herstel volgt ook op een geleidelijke schaal. Welke fases onderscheiden we bij het herstel na peesletsel? Moet je belasten of ontlasten? Tijdens dit congres gaan we in op de diagnostiek en behandeling bij peesblessures aan de onderste extremiteiten.

Programma

08.45 uur Registratie deelnemers

09.30 uur Opening door dagvoorzitter Robert van Cingel

09.40 uur Stand van de wetenschap: Jill Cook (livestream met Australië)

10.30 uur Korte pauze

10.40 uur Achillespees: Robert-Jan de Vos

11.30 uur Patellapees: Mathijs van Ark

12.20 uur Lunch

13.10 uur Hamstring tendinopathie: Guus Reurink

14.00 uur Plantaire fasciopathie: Fred Hartgens

14.50 uur Pauze

15.10 uur Tendinopathie van de bilspier: Hans Zwerver

16.00 uur Einde programma met een borrel

Datum

Vrijdag 18 maart 2022

Locatie

Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4 -6 Utrecht

Accreditatie

KNGF: 5 punten (algemeen en sport)
Keurmerk: 5 punten

Kosten

€250,- ex BTW
Inclusief e-learning over peesblessures

Sprekers

Jill Cook

Onze kijk op de behandeling van peesletsels is de afgelopen jaren, door goed wetenschappelijk onderzoek, sterk veranderd. Waar de behandeling zo’n 10 jaar geleden voor elke peesaandoeningen grofweg hetzelfde was, kunnen we tegenwoordig veel meer maatwerk bieden op basis van klinische en radiologische symptomen. In vogelvlucht laat internationaal peesexperts Jill Cook zien wat er de afgelopen 10 jaar veranderd is in de aanpak van peesaandoeningen.

Robert Jan de Vos

Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. De blessure komt vooral voor bij hardlopers en sporters die ‘explosieve’ bewegingen en sprongen maken. Als de klachten snel worden behandeld dan is dat zeer gunstig voor het herstel. Laat je de klachten de lang sluimeren dan is de hersteltijd ook langer. Het belang van diagnostiek staat daarom centraal tijdens deze presentatie. Ook de behandeling komt aan bod.

Mathijs van Ark

Patellapees klachten komen veel voor bij sporten met sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal. Zonder de juiste begeleiding en behandeling kunnen patiënten er heel lang last van houden. Aan de hand van de nieuwe richtlijn gaan we in op de diagnostiek en behandeling van patellapees klachten.

Guus Reurink

Proximale hamstring tendinopathie wordt gekenmerkt door pijn in de lage bil regio soms uitstralend over de hamstrings bij belasting en zitten. Tijdens deze presentatie krijg je tips voor het stellen van de diagnose. Heeft het bijvoorbeeld zin om beeldvormend onderzoek te doen? Ook de beste behandelopties komen aan bod waarbij versterkende oefeningen en gedoseerde opbouw van belastingen een centrale plek innemen.

Fred Hartgens

Plantaire fasciopathie is een vervelende overbelastingsblessure waar 1 op de 10 mensen last van krijgt gedurende zijn of haar leven. Bij sporters komt het vooral voor bij hardlopers omdat de peesplaat zorgt voor steun van de voetboog en schokabsorptie. Waar moet je op letten bij het stellen van de diagnose? Welke symptomen wijzen op een plantaire fasciopathie? En hoe kun je de patiënt vervolgens het beste van zijn klachten afhelpen? Sportarts Fred Hartgens geeft antwoord.

Hans Zwerver

Prof. dr. J. (Hans) Zwerver is als sportarts werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei en tevens hoogleraar sportgeneeskunde verbonden aan het UMCG. Hans is gespecialiseerd in de behandeling van peesaandoeningen en overbelastingsblessures. Tijdens zijn presentatie zal hij ingaan op de behandeling van gluteale tendinopathie.

Kosten

De kosten voor deelname aan het congres bedragen €250,- per persoon (excl. BTW).

Gratis E-learning

Naast het ticket voor het congres krijgen deelnemers gratis toegang tot onze e-learning over peesblessures (t.w.v. €50).
Deze E-learning is geaccrediteerd met 2 punten door het KNGF (algemeen en sport) en 3 punten door het Keurmerk.
Heb jij deze e-learning al gemaakt, dan mag je een andere online scholing uit ons aanbod kiezen.

Accreditatie

Accreditatie KNGF (registers: algemeen en sport) en Keurmerk Fysiotherapie 5 punten.
De e-learning is reeds geaccrediteerd door het Keurmerk met 3 punten en door het KNGF met 2 punten (algemeen en sport).
In totaal levert deelname aan dit congres dus 8 punten op voor het Keurmerk en 7 punten voor het KRF NL.