
Hardlopen is één van de meest uitgevoerde sporten en de coronapandemie heeft nog eens voor een flinke toename gezorgd. Naast de voordelen van hardlopen is er ook een keerzijde: kans op blessures. Tijdens dit congres staan een aantal van deze blessures centraal en laten we zien hoe je de patiënt zo snel mogelijk weer aan het rennen krijgt.
Sprekers

Evert Verhagen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom beginnen we de dag met een presentatie van hoogleraar Sport, Bewegen en Gezondheid Evert Verhagen over preventie zoals: wat zijn de risicofactoren, wat kun je doen aan primaire preventie en secundaire preventie en wat is de rol van materiaal: schoeisel, wearables, etc

Luuk Siemes
Hardlopen is misschien wel de meest toegankelijk sport die er bestaat: schoenen aan en gaan! Maar met een verkeerde looptechniek liggen blessures op de loer. Luuk Siemes (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) legt uit welke technische tips je lopers kunt geven om de kans op blessures door het lopen te verkleinen

Arco van der Vlist
Achilles tendinopathie is een veelvoorkomende blessure in de gehele populatie. Met name onder hardlopers vormt het een groot probleem waarbij 10% van deze groep klachten heeft van zijn of haar achillespees. Herstel duurt vaak lang. Deze presentatie gaat over de behandelopties bij patiënten met achilles tendinopathie en de rol van beeldvorming tijdens diagnostiek.

Wessel Zimmermann
MTSS is een hardnekkig blessures die zowel de spier aan de binnenkant van de scheen aantast als het bot waaraan deze vastzit. Maar liefst 35% van alle lopers krijgt last van deze blessure. Sportarts Wessel Zimmermann gaat tijdens zijn presentatie in op de diagnostiek en behandeling.

Maarten van der Worp
De lopersknie mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een congres over hardloopblessures. Sportfysiotherapeut Maarten van der Worp laat zien hoe je het vaststelt en wat je eraan kunt doen. Ook zal hij kort ingaan op het patellofemoraal pijnsyndroom, een blessure die ook veel gezien wordt bij hardlopers.

Bram Bakker
We sluiten het congres af met het onderwerp Running Therapie, een beproefde methode die kan worden ingezet bij mensen met psychische klachten zoals stress, angst en depressie. Psychiater Bram Bakker legt uit hoe dit precies werkt tussen lichaam en geest. Inzichten waar jouw (stressvolle) patiënten mogelijk ook iets aan hebben!