Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose werd lange tijd beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van ouder worden dat alleen verholpen kon worden door een operatie. Een nieuwe kijk op artrose leert echter dat er effectieve niet operatieve behandelmogelijkheden zijn. Deze interventies staan centraal tijdens dit congres over fysiotherapie bij artrose.

Programma

09.30 uur Welkom en opening dagvoorzitter Wilfred Peter

09.45 uur Diagnose artrose

10.15 uur Behandelen volgens het stepped care principe

11.00 uur Pauze

11.15 uur E-health: oefenen op afstand

12.00 uur Artrose en comorbiditeit

12.45 uur Lunch

13.30 uur Voeding en artrose

14.00 uur Opereren en revalideren

15.00 uur Pauze

15.30 uur Sport en artrose

16.15 uur Einde programma

Datum

Vrijdag 23 september 2022

Locatie

Leerhotel het Klooster
Amersfoort

Accreditatie

KNGF: 5 punten (algemeen en sport)
Keurmerk: 5 punten

Kosten

€250,- ex BTW
Inclusief e-learning over reuma

Sprekers

Wilfred Peter

Wilfred Peter is fysiotherapeut en werkzaam op de reumarevalidatie bij Reade. Hij combineert zijn werk bij Reade met die van onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden. Hierdoor kan zijn klinische ervaring gecombineerd worden met ervaringen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van reumatologie.

Mariëtte de Rooij

Mariëtte de Rooij is fysiotherapeut bij Reade en deed onderzoek naar het effect van oefentherapie bij knieartrose en ernstige comorbiditeit. 60-85% van de artrose patiënten heeft namelijk comorbiditeit, zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas. In veel gevallen beïnvloedt de aanwezige comorbiditeit de fysiotherapeutische mogelijkheden. In haar les wordt advies gegeven over hoe oefentherapie aangepast kan worden aan de comorbiditeit.

Corelien Kloek

Bij patiënten met ‘milde’ klachten kan e-health een mooie aanvulling zijn op de behandeling. Fysiotherapeut Corelien Kloek ontwikkelde samen met haar onderzoeksgroep van het UMCU e-exercise module voor patiënten met artrose. Tijdens haar presentatie legt zij uit hoe je patiënten het beste kunt begeleiden in dit online programma.

Wendy Walrabenstein

Het is bekend dat obesitas een rol speelt bij het ontstaan en beloop van artrose. Diëtiste Wendy Walrabenstein legt uit welke onderliggende mechanismen bij de gevolgen van obesitas een rol kunnen spelen en welke invloed voeding daarbij heeft.

Dirk Jan Hofstee

Er worden jaarlijks heel wat nieuwe heupen en knieën gezet. Soms ook bij patiënten die het (nog) niet nodig hadden. Tijdens deze presentatie gaan we kritisch in op de vraag wanneer opereren en wanneer is het verstandiger om eerst conservatief te behandelen? En als er geopereerd moet worden, hoe ziet zo’n ingreep er dan uit? Orthopedisch chirurg Dirk Jan Hofstee van de Noord West Ziekenhuisgroep uit Alkmaar vertelt je wanneer hij de patiënt graag zou willen zien.

Frank Backx

Gedoseerd bewegen bij artrose is goed, maar geldt dat ook voor intensief sporten? Of veroorzaakt sport juist gewrichtsslijtage zoals we bij sommige jonge voetballers zien? Hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx geeft antwoord op de vraag of intensief sporten en artrose samen gaan. Ook gaat hij in op een artrose behandeling die met name bij jonge (sportende) patiënten soelaas kan bieden gericht op het herstellen van kraakbeen.

Kosten

De kosten voor deelname aan het congres bedragen €250,- per persoon (excl. BTW).

Inclusief e-learning

Naast het ticket voor het congres krijgen deelnemers ook toegang tot onze e-learning over reumatische aandoeningen.
Deze E-learning is geaccrediteerd met 6 punten door het KNGF (algemeen register) en 6 punten door het Keurmerk.

Accreditatie

Accreditatie voor het congres: 5 punten KNGF (algemeen) en Keurmerk (in aanvraag).
Accreditatie bijbehorende e-learning: 6 punten KNGF (algemeen) en Keurmerk (reeds geaccrediteerd).
In totaal levert deelname aan dit congres + e-learning dus 11 punten op voor het KRF NL en het Keurmerk.